Pszczoły już zapylają /10.04.2011 r./ |
W Zespole Szkół Spożywczo Hotelarskich w Radomiu spotkali się pszczelarze z naszego regionu. O stanie zdrowotnym pasiek, ochronie pszczół przed zatruciami i sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich mówił prezes Regionalnego Związku Pszczelarzy Ziemi Radomskiej Lech Sęczyk. Hodowcy wysłuchali także wykładu na temat obsługi pszczół, który wygłosił prezes koła w Radomiu Lucjan Walasek.
Zanim doszło do spotkania, ok. 100 pszczelarzy uczestniczyło w 160 godzinnym kursie specjalistycznym z zakresu gospodarki pasiecznej w Zespole Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli, po którym uzyskali świadectwa mistrzów pszczelarstwa. Dyplomy wręczyli im obecni na zjeździe starosta Mirosław Ślifirczyk i przewodniczący Rady Powiatu Tadeusz Osiński.
Goście z powiatu podkreślali znaczenie pszczół miodnych dla środowiska przyrodniczego i dla gospodarki. Przypomnieli, że nie tylko miód jest ważnym celem hodowli pszczół, ale też to, że istnienie tych pracowitych owadów decyduje w 90 proc. o plonach w sadach i ogrodach. Miód jest zatem bardzo cennym, ale dodatkowym „owocem” ich pracy.