Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pionkach |
Na rok szkolny 2020/2021 popularne „Czerwone” przygotowano miejsca w technikum oraz w szkole branżowej. W technikum młodzież może wybrać profil:
- technik grafiki i poligrafii cyfrowej,
- technik mechanik,
- technik hotelarstwa,
- technik logistyk
- technik organizacji turystyki
- technik żywienia i usług gastronomicznych
W szkole branżowej można wybrać następujące zawody:
- ślusarz,
- kucharz,
- fryzjer
- monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie.
Placówka może pochwalić się bogatą bazą dydaktyczno-warsztatową. Szkoła posiada 36 sal lekcyjnych, w tym: 8 pracowni specjalistycznych, 6 pracowni językowych, 3 pracownie komputerowe, 2 sale gimnastyczne, siłownię, salę korekcyjną, stadion sportowy, ściankę wspinaczkową, dostęp do basenu, strzelnicę, bibliotekę, świetlicę czy salę z komputerami z dostępem do sieci. Szkoła prowadzi także własny internat, a do dyspozycji uczniów jest autokar szkolny.
CKZiU w Pionkach może pochwalić się wieloma sukcesami i osiągnięciami. niektóre z nich to:
- 1 miejsce technikum w CKZiU w powiecie w ogólnopolskim rankingu edukacyjnym 2020 branżowego pisma „Perspektywy”,
- 100% zdawalność egzaminów zawodowych,
- udział w projekcie „ Praktyki w Hiszpanii szansą rozwoju zawodowego” w ramach programu Erasmus+ i związane z tym wyjazdy na praktyki do Sewilli i Malagi,
- współpraca z fundacją MyFuture, czyli organizacją wspierającą młodych ludzi, pomoc w przyszłej karierze zawodowej poprzez szkolenia FEP,
- w ramach patronatu Firmy KDS nad klasami graficznymi w naszej szkole udział w warsztatach i szkoleniach z „Systemu zarządzania jakością – ISO 9001”,
- patronat Dziekana Wydziału Matematyki i Informatyki Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie nad kołem matematycznym dla uczniów uzdolnionych,
- wyjazdy na Warsztaty Olimpijskie organizowane przez Wydział Matematyki i Informatyki Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie,
- współpraca w zakresie innowacji „Wirtualne Laboratoria Logistyczno-Spedycyjne i Magazynowe” z Wyższą Szkołą Logistyki w Poznaniu,
- współpraca w zakresie prowadzenia Gry TRANSEDU z firmą Trans. eu Group S.A. we Wrocławiu,
- udział w projekcie SOCIAL INNOVATION RELAY, współpraca z Fundacją Młodzieżowej Przedsiębiorczości,
- uczestnictwo w warsztatach laboratoryjnych na wydziale biologii Uniwersytetu Warszawskiego
- współpraca ze Stowarzyszeniem Barmanów Polskich, organizacja kursów barmańskich I stopnia – SPB – Level A,
- organizowanie warsztatów kulinarnych, które prowadzą najwybitniejsi kucharze w Polsce, m.in. Robert Sowa oraz Marcin Budynek,
- udział w wojewódzkim konkursie kulinarnym „Pasja smaków” oraz w ogólnopolskim konkursie barmańskim MONIN CUP JUNIOR,
- organizowanie kursów: Animator czasu wolnego z Akademią Rainbow
- wyjazdy na wycieczki integracyjne, spływy kajakowe, rajdy rowerowe, zagraniczne obozy językowe,