Trochę portugalskiego słońca jesienią? Bardzo proszę, czemu nie! Zwłaszcza w październikowy, słotny dzień, gdy za oknem chmury i deszcz. Jak sprawić takie czary? Wbrew pozorom bardzo łatwo! Wystarczy… urządzić Dzień Portugalski w szkole tak, jak uczynili to nauczyciele i młodzież Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach. Okazją było uroczyste podsumowanie projektu „Być zawodowcem – praktyki zagraniczne krokiem do celu”, zrealizowanego w ramach programu Erasmus+ w partnerstwie z portugalską organizacją „Mobility Friends”. Wartość przedsięwzięcia: 434, 5 tys. zł.
Podczas spotkania wrażeniami z Portugalii, bogato ilustrowanymi licznymi zdjęciami i filmem, dzielili się sami uczestnicy praktyk. W portugalskich firmach hotelowo-gastronomicznych, usługowych oraz produkcyjnych profesjonalne doświadczenia i kwalifikacje pogłębiło 48 uczniów „Czerwonego”, kształcących się w zawodach: technik mechanik, technik logistyk, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa oraz technik cyfrowych procesów graficznych. Na trzytygodniowe praktyki wyjeżdżali kolejno w trzech grupach lotniczym rejsem relacji Warszawa – Lizbona, a następnie autobusem - do stałej bazy w Apulii nad Atlantykiem. Dziś zgodnie twierdzą, że był to niezapomniany pobyt, podczas którego nie tylko zdołali wiele się nauczyć jako przyszli mechanicy, hotelarze, gastronomicy czy graficy, ale również zobaczyć. Oprócz praktycznej nauki zawodu, znalazł się bowiem także czas na turystykę i zwiedzanie m.in. Lizbony, Fatimy, Porto, Bragi, Guimares.
Portugalskich smaków i zapachów mogli doświadczyć także zaproszeni na uroczystość w CKZiU goście. Stało się tak za sprawą pysznych dań i przekąsek przygotowanych zgodnie z kanonami portugalskiej kuchni. Wprawdzie, jak przyznała Magdalena Wiśniewska, dyr. CKZiU w Pionkach, niekiedy nie wszystkie oryginalne składniki udało się zdobyć, ale poezja smaków z pewnością została oddana. Potwierdziła to w pełni Jadwiga Wójtowicz, naczelnik Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Radomiu, której do gustu przypadł kurczak á la Portugaise, podobnie zresztą jak inne specjały serwowane przez uczennice „Czerwonego”.
Na tym jednak „portugalska przygoda” młodzieży pionkowskiego CKZiU się nie kończy. Wiadomo już na pewno, że kolejny projekt związany z organizacją praktyk zawodowych w Portugalii, wartości 358,5 tys. zł, został zakwalifikowany do realizacji. Tym razem weźmie w nim udział 40 uczniów. Po praktyczne doświadczenia zawodowe na Półwysep Iberyjski wyjadą już końcu stycznia przyszłego roku. I bardzo dobrze, bo podróże kształcą. Powodzenia!