Starostwo Powiatowe w Radomiu, Powiat Radomski

Banery

Treść strony

Sprawozdanie z konsultacji

projektu  Programu Współpracy Powiatu Radomskiego z Organizacjami Pozarządowymi i innymi podmiotami wymienionymi w art. 3 ust. 3 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie z dnia 24 kwietnia 2003 r. (t.j. Dz. U. 2016. poz. 239 z późn. zm.) na 2017 rok.

1. Przedmiot konsultacji

Na podstawie Uchwały Nr 436/XLIII/2010 Rady Powiatu w Radomiu z dnia
27 sierpnia 2010 r. oraz  Zarządzenia Nr 24/2016 Starosty Radomskiego z dnia 10 sierpnia 2016 roku poddano konsultacjom projekt programu współpracy powiatu radomskiego z organizacjami pozarządowymi i innymi podmiotami wymienionymi w art. 3 ust.3 ustawy o działalności pożytku publicznego
i o wolontariacie na 2017 rok.

2. Podmioty uprawnione do uczestnictwa w konsultacjach

Podmiotami uprawnionymi do uczestnictwa w konsultacjach były organizacje pozarządowe i podmioty wymienione w art.3 ust.3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 roku o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (t.j. Dz. U. 2016. poz. 239 z późn. zm.)  prowadzące działalność statutową na terenie powiatu radomskiego.

3. Termin konsultacji

Konsultacje przeprowadzono w terminie od 12.08.2016 r. do 16.09.2016 r.

4. Forma konsultacji

Informacja w sprawie przeprowadzenia konsultacji wraz z projektem programu współpracy powiatu radomskiego z organizacjami pozarządowymi podlegającego konsultacji została zamieszczona:

1. na stronie internetowej Starostwa Powiatowego w Radomiu   www.radompowiat.pl,

2. w Biuletynie Informacji Publicznej,

3. na tablicy ogłoszeń w Urzędzie Starostwa Powiatowego w Radomiu.

5. Za przeprowadzenie konsultacji odpowiedzialny jest Wydział Promocji
i Rozwoju Powiatu (Włodzimierz Bojarski, Bożena Walos)

6. Uwagi do projektu Programu należało zgłaszać w formie pisemnej z użyciem wzoru formularza zgłaszania opinii, który stanowi załącznik nr 1 do Zarządzenia Nr 24/2016 Starosty Radomskiego.

7. W wyznaczonym terminie do konsultacji programu współpracy wpłynął
jeden wniosek w formie pisemnej, sugerujący  zmianę w zapisie  w/w Programu. Uwagi wniosło Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie.

Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Radomiu wnosiło o wpisanie
w pkt. X ”Wysokość środków przeznaczonych na realizację programu”,
w tabeli wiersz pierwszy kwoty 2 069 948 zł. Swoją zmianę uzasadniło tym, że o
becnie w placówce opiekuńczo-wychowawczej /Dom Dziecka/ przebywają, oprócz dzieci z naszego powiatu, również podopieczni z powiatów: warszawskiego zachodniego, przysuskiego, międzychodzkiego, tatrzańskiego i Miasta Radom.

Zgodnie z §3 ust. 2 Załącznika Nr 1 do  Uchwały nr 436/XLIII/2010 Rady Powiatu w Radomiu z dnia 27 sierpnia 2010 r. w sprawie szczegółowego sposobu konsultowania z radą działalności pożytku publicznego lub organizacjami pozarządowymi i podmiotami prowadzącymi  działalność pożytku publicznego, projektów aktów prawa miejscowego w dziedzinach dotyczących działalności statutowej tych organizacji wyniki przeprowadzanych konsultacji nie są wiążące dla organów powiatu.

Uznaje się, że konsultacje zostały przeprowadzone zgodnie z uchwałą nr 436/XLIII/2010 Rady Powiatu w Radomiu z dnia 27 sierpnia 2010 roku i uważa się je za ważne.

Na tym sprawozdanie zakończono.

Stopka strony

Wydział Promocji i Rozwoju Powiatu (48) 36 55 801 wew. 117, 152, 153
ul. Domagalskiego 7, 26-600 Radom, tel./fax: (48) 36 55 801, 36 55 807, e–mail: powiat@radompowiat.pl
Odwiedziło nas 385 osób